Kolesterol

Å unngå at kolesterol-nivået i blodet, særlig LDL-kolesterol, blir for høyt, er bra for helsa og forebygger demens.

Fakta

Kolesterol er en fettlignende substans som har viktige funksjoner i kroppen. Vi har to typer kolesterol; HDL kolesterol som kalles «det gode kolesterolet», og som hjelper med å transportere overskudd av kolesterol til leveren. I tillegg har vi LDL-kolesterol, «det negative kolesterolet», som transporterer kolesterol til kroppens vev og som kan legge seg på innsiden av blodårene.

Kolesterol produseres naturlig i kroppen og finnes også i noen matvarer. For høye nivåer av det negative kolesterolet, LDL-kolesterol, er blant risikofaktorene for flere sykdommer, deriblant demens. Fordi kolesterol spiller en avgjørende rolle i kroppen, men også er uønsket i for høye nivåer, er det viktig å følge med på kolesterolnivået i blodet.

Professor Geir Selbæk, forskningssjef i Aldring og helse, forklarer her hvorfor kolesterol, og da særlig LDL-kolesterol, nå nevnes som en sikker risikofaktor for demens.

Hvorfor

Blodårenes funksjon har stor betydning for flere demenssykdommer. Og vi vet at høyt kolesterol har negativ effekt på blodårene. For mye av det negative kolesterolet kan føre til avleiring på innsiden av blodårene, noe som øker risikoen for sykdommer.

I tillegg tyder mye på at høyt nivå av kolesterol også kan øke avleiringen av beta-amyloid i hjernen, et stoff som vi tror har betydning for Alzheimers sykdom. Det er viktig å forebygge og behandle høyt kolesterol, også for å redusere risikoen for demens.

Hva kan du selv gjøre?

1. Ta en sjekk hos lege, og be om å få måle kolestrolnivået i blodet.

2. Unngå eller begrens bruk av matvarer som inneholder mye mettet fett eller kolesterol. 

3. Ved for høyt kolesterol, ta imot råd og behandling. Det kan innebære endringer i livsstilen som for eksempel regelmessig mosjon, kosttilskudd og eventuelt medisiner.

Les mer om høyt kolesterol på HelseNorges nettsider.