Følg med på blodtrykket

Blodtrykket bør sjekkes jevnlig. Høyt blodtrykk midt i livet er en risikofaktor for demens. Når du blir eldre, skal trykket helst ikke være for lavt. Levevaner og medisiner kan bidra til å senke trykket.

Kort fortalt: Ved professor Geir Selbæk, forskningssjef, Aldring og helse.

Fakta

Høyt blodtrykk midt i livet er en av de sikreste risikofaktorene for demens. Samtidig er det lavt blodtrykk som øker risikoen for demens når man blir eldre.

Mange har høyt blodtrykk og det er ulike årsaker til at det inntreffer. Blodtrykket bør følges nøye med regelmessige målinger etter hvert som man blir eldre. Det er viktig å behandle høyt blodtrykk for å hindre utvikling av andre sykdommer.

Hvorfor?

Høyt blodtrykk kan føre til forkalkninger og skader i blodårene, og dette kan over tid føre til skader på organer som for eksempel hjerte, nyrer og hjernen. Det er derfor høyt blodtrykk fører til økt risiko for demens.

Høyt blodtrykk kan behandles med medisiner som senker blodtrykket. Det kan også forebygges og behandles gjennom livsstilstiltak. Levevaner som påvirker blodtrykket negativt er for eksempel røyking, stress og fysisk inaktivitet og unngå kost som inneholder veldig mye salt, umettet fett og sukker.

Hva kan du selv gjøre?

Det er viktig å få målt blodtrykket ved besøk hos fastlegen.

Dersom blodtrykket ditt bare er litt for høyt, kan det være nok å legge om levevaner med for eksempel å følge de nasjonale kostholdsrådene, slutte å røyke, være fysisk aktiv og redusere stress.

Konstatert høyt blodtrykk bør behandles med medisiner som fastlegen skriver ut.