Diabetes type 2 kan forebygges

Det er mye vi selv kan gjøre for å forebygge diabetes II, som ofte oppstår sent i livet. Sjekk blodsukkeret hos fastlegen og be om oppfølging, dersom du er i risikosonen. Det kan også bidra til redusert risiko for demens.

Fakta

Diabetes, og særlig diabetes type 2 som oftest oppstår sent i livet, er en risikofaktor for demens. Det er mulig å gjøre en rekke tiltak for å forebygge Diabetes type 2, gjennom kosthold, fysisk aktivitet og ved å unngå overvekt.

Mange flere får Diabetes type II nå sammenlignet med tidligere, også tidligere i livet. Dette henger sammen med livsstil, som for eksempel mere stillestilling og et kosthold som fører til fedme.

Kort fortalt: Ved professor Geir Selbæk, forskningssjef, Aldring og helse.

Hvorfor?

Diabetes påvirker blodårene i hjernen. Dette medfører redusert tilgang på glukose til hjernecellene, noe de trenger for å fungere optimalt.

Andre mekanismer ved diabetes som kan påvirke hjernen er skader på de minste blodårene, som kan føre til en betennelsestilstand i hjernen og svekkelse av filtersystemet til hjernen som hindrer farlige stoffer å passere, som kalles blod-hjerne-barrieren. De minste blodårene har viktige oppgaver gjennom overføring av stoffer fra blod til hjerneceller og fjerning av avfallsstoffer som beta-amyloid fra hjernen.

Hva kan du selv gjøre?

Følg generelle råd om forebygging av diabetes type II. Det innebærer å slutte å røyke, gå ned i vekt hvis du er overvektig, tren og vær fysisk aktiv minst 30 minutter hver dag og tilpass kostholdet.

Snakk med fastlegen din for å få en risikovurdering og oppfølging.

Sørg for årlig måling av blodsukker ved besøk hos fastlege.