Det skriver Nationalt videncenter for demens. Forskningen er gjort av Nasjonalt kunnskapssenter for demens og Aarhus Universitet.
Geir Selbæk, forskningssjef hos Aldring og helse, mener dette er en viktig studie der man har utnyttet de unike danske helseregistrene. Dette har forskere brukt til å undersøke sammenhengen mellom bruken av opioider og risikoen for demens.
– Studien viser at det er en sammenheng mellom opioidbruk og demensrisiko for høyere doser av medisinen. Siden dette er en såkalt observasjonsstudie, er det ikke sikkert opioidbruken er årsak til demensrisiko, sier Selbæk.
Han legger til at det også kan være andre faktorer som påvirker både opioidbruk og demensrisiko, som man ikke har kunnet korrigere for.
Ikke nødvendigvis opioidene som øker risikoen
Over en periode på 20 år fant forskerne ut at det var økt forekomst av demens blant personer som har fått store mengder opioider. Dette var spesielt hos personer som har fått en mengde opioid tilsvarende minst 90 dager med standarddosebehandling.
– Vår studie bidrar med ny kunnskap om et viktig tema og til forståelsen av opioiders påvirkning på hjernen, sier lege og ph.d.-student fra Nasjonalt kunnskapssenter for demens og Københavns Universitet, Nelson Pourhadi.
Selbæk legger til at dersom det ikke er opioidene som øker risikoen, kan det være smertetilstanden i seg selv eller sykdommene som forårsaker smertetilstanden.
Studien viste altså at risikoen for demens ble økt med cirka 20 prosent. Forskerne understreker samtidig at man ikke vet om det er opioidene i seg selv som øker risikoen for demens.
Overførbart til Norge?
Forskningssjefen hos Aldring og helse sier det er mange likheter mellom den norske og danske befolkningen.
– Men jeg kjenner ikke direkte til sammenlignigner når det gjelder opioidbruk. I Norge har bruken økt de siste tiårene, og det har særlig vært en sterk økning av sterke opioider, sier Selbæk. Han legger til:
– Dette har mange ugunstige helseeffekter, og økt risiko for demens kan være en av dem.
– Kan gi nedsatt hukommelse
I følge Selbæk finnes det ikke andre medisiner som demper smerte sentralt like effektivt som opioider.
– Men smertebehandling er sammensatt og består av en rekke alternative tilnærminger, både psykologiske og fysiske. Noen ganger har man kanskje ikke prøvd ut andre metoder før man tyr til opioider.
Opioidene er effektive for å behandle smerte ved at de blokkerer smertesignalene i ryggmargen og i hjernen.
– Bruken kan også gi nedsatt hukommelse og akutt forvirring, men denne effekten bruker å forsvinne hvis medisinene tas bort. Årsaken til denne mekanismen er trolig at opioidene påvirker signaloverføring i hjernen. Det kan gjøre en blir mer utsatt for forvirringstilstander, forklarer Selbæk.