Fra krasjkurs i munnstell til kartlegging av yndlingsmusikk
Fra krasjkurs i munnstell til kartlegging av yndlingsmusikk
03.12.2019
Bente Wallander (tekst) / Martin Lundsvoll (foto)
Under sesjonen Huskestue fikk årets Demensdags-deltakere en kulturell og praktisk tilnærming til fem demensrelaterte emner.
Kartlegging av musikkpreferanser og -smak hos eldre med kognitiv sikt, demensdiagnose eller andre eldregrupper var tema for sesjonen med lederen for Nasjonalt kompetansesenter for kultur, omsorg og helse, Odd Håpnes, i Huskestue fem.
Foto: Martin Lundsvoll
Deltakerne kunne fritt vandre mellom fem ulike Huskestue-sesjoner. I den første fortalte videoprodusent og regissør John T. Aavik om dokumentarfilmen «Hvor skal du bror», som han lager om sin storebror som fikk Alzheimers sykdom som 52-åring. Publikum fikk også se klipp fra den kommende filmen.
I stue nummer to holdt seks foredragsholdere som er eksperter på hver sine felt korte innlegg der de besvarte sentrale spørsmål fra demensfeltet. Ellen Melbye Langballe (bildet) spørsmålet «Hva skyldes eldrebølgen?»
Foto: Martin Lundsvoll
I sal tre leste Sondre Bjørgum fra sin nye diktsamling «Utan dekning». Gjennom diktene forteller forfatteren om hvordan det kan være å miste noen gradvis, helt til hun er borte.
Foto: Martin Lundsvoll
Line Cathrine Nymoen (bildet) og Katrine Døsvik fra Kompetansesenteret Tannhelse Midt holdt i den fjerde Huskestua krasjkurs om det viktigste man bør kunne om tann- og munnhelse for personer med demens.
Foto: Martin Lundsvoll
– Munntørrhet er viktig å fokusere på. Det er vanlig hos eldre, og fører til at de lettere får hull i tennene sine, sa Katrine Døsvik (t.v.).
Foto: Martin Lundsvoll