Aldringsfestivalen Siste kapittel: En feiring av alderdommen

Med et internasjonalt fagseminar og en tverrkunstnerisk festival har man i to dager satt livets siste kapitler på dagsordenen i Bergen.

Initiativtaker, festivalsjef og daglig leder i stiftelsen Siste kapittel, Anna Helle-Valle.

Forskning og kultur gikk hånd i hånd da alderdommen ble feiret under Aldringsfestivalen Siste kapittel i helgen. Det var festivalsjef Anna Helle-Valle, som tok initiativet til festivalen. I samarbeid med krefter fra Universitetet i Bergen, Bergen Nasjonale Opera og Bergen Sanitetsforening, bestemte hun seg for å se nærmere på utfordringene og ressursene som ligger i alderdommen. 

Slutten noe av det viktigste ved livet

– Hvorfor skal vi feire aldringen? 

– Fordi slutten av livet kanskje er noe av det viktigste ved det, sier festivalsjef Anna Helle-Valle, selv psykolog med en doktorgrad i musikkterapi.

–Det er da vi har akkumulert en masse erfaring og har en lang historie. De siste kapitlene er veldig viktige i enhver historie. Så hvorfor er vi ikke mer opptatt av aldring i dag? Det lurte vi på. Derfor bringer vi nå folk sammen på tvers av aldre, generasjoner og fagfelt. For å være sammen og ha det fint og for å utfordre samfunnet på å bli mer aldringsvennlig.

På sin digital aldringsarena sistekapittel.no har de i tillegg til omtale og program for den årlige aldringsfestivalen også publisert en podkast om aldring, konserter og omtale av faglige verksteder. 

Internasjonalt fagseminar

Festivalen ble innledet fredag, med det internasjonale fagseminaret Last Chapter i regi av Universitetet i Bergens Fakultet for kunst, musikk og design.

Invitert til å dele sine funn var en rekke norske og internasjonale forskere. 

Les mer om programmet og foredragsholderne på det internasjonale fagseminaret.

Kunstnerisk program

Lørdag sto den tverrkunstneriske delen av festivalen for tur. 

Etter en litt regnfylt start ble det ute som inne holdt foredrag, konserter og samtaler knyttet til ulike fasetter ved aldring. Oppmerksomhet ble ikke bare viet menneskers siste leveår og -kulturelle kår, men også mot den fascinerende aldringsprosesser hos trær og planter. 

Se hele programmet for dag to av Aldringsfestivalen Siste kapittel.

Førsteamanuensis Torsten Eriksson ved Universitetsmuseet i Bergen hadde anlagt et eget aldringsbed i anledning festivalen.

–  Planter og trær møter aldringen på svært ulike måter. Noen vekster dør etter bare ett års blomstring, andre blomstrer og dør først ved 200 års alder. Og ved poding kan trærne få et nærmest evig liv, fortalte han.

Førsteamanuensis Torsten Eriksson forteller om aldringen hos ulike vekster.