Aldringen skjer i «aldringsspurter» og demens er ikke en uunngåelig del av aldringen

Aldring er ikke en jevn prosess. Ny forskning avslører at kroppen går gjennom to tydelige «spurter» i aldringsprosessen: rundt 44 og 60 år. Disse periodene preges av biologiske forandringer, som kan påvirke både fysisk og mental helse. Hva betyr dette for deg? Kan du gjøre noe for å møte utfordringene?

Dette er ett av hovedtemaene i den nyeste episoden av Aldring og helse-podden. I episoden får du innsikt i hvordan biologiske markører viser at aldringsspurtene sammenfaller med endringer, som hjerte- og karsykdom, rundt 44 og kognitiv svekkelse etter 60. Kan vi gjøre noe for å bremse disse prosessene? Er det vaner og livsstil over tid som spiller størst rolle?

Forskningssjef Geir Selbæk tar også et oppgjør med en av de mest seiglivede mytene om aldring, nemlig at demens er en naturlig og uunngåelig del av det å bli eldre.

En stor del av oss, og over 65 prosent av helsepersonell, tror fortsatt at demens kommer som en naturlig følge av aldringen.

– Når vi ser på demens som en naturlig del av aldring, kan det føre til at tidlige symptomer overses. Dette hindrer diagnostisering og behandling, sier Selbæk.

Manglende diagnose kan ha store konsekvenser både for helsen og økonomien. Det får du vite mer om i denne episoden av Aldring og helse-podden.

Lytt til episode 9: Aldring, demens og økonomi: Viktige ting du bør vite om

I denne episoden ser vi nærmere på hvordan du kan bevare helsen og sikre økonomien når aldringen skrider frem. Ny forskning avslører at aldring akselererer på bestemte tidspunkter i livet – vi forklarer hva det kan bety for deg og om du kan gjøre noe med det. Samtidig avkrefter vi en av de mest seiglivede mytene om demens – en myte som kan få negative konsekvenser.

Du finner den også på Apple podcasts og Spotify