Eldre vil jobbe lenger, politikerne vil at eldre skal jobbe lenger, men lederne i arbeidslivet ansetter ikke flere eldre. Per Erik Solem ga oss noen av svarene på Aldersforskningskongressen. Han forsker på eldre i arbeidslivet ved OsloMet.
Anders Fjell fortalte om hvordan endringer i hjernen ved aldring og sykdom påvirker de kognitive funksjonene, som hukommelse, læring m.m. Fjell er professor ved Universitetet i Oslo. Les mer om hans forskning her, www.oslobrains.no
Hva mener eldre om fysisk aktivitet, og hva gjør fysisk aktivitet med eldre? Fysioterapeut og forsker Elisabeth Wiken Telenius forteller om et prosjekt, som har fått støtte fra Helsedirektoratet.
Helsedirektør Bjørn Guldvog snakker om hvordan sosial ulikhet kan spille inn på eldres helse, og hva vi kan gjøre med det. Han åpnet Aldersforskningskongressen 2019 med å snakke om eldre og fremtidens utfordringer.
Skrøpelighet blant eldre er ett av de mange interessante temaene som ble diskutert på aldersforskningskongressen i forrige uke. Anette Hylen Ranhoff, professor og overlege ved Folkehelseinstituttet (FHI) la frem den nyeste forskningen.
– Skrøpelighet innebærer at kroppens fysiske tilstand er redusert, og at du har mindre «å gå på». Du er mer sårbar for sykdom og skader, sier Hylen Ranhoff. I tillegg til å jobbe på FHI jobber Hylen Ranhoff tre dager i uken på Diskonhjemmet sykehus hvor hun har mange eldre pasienter.
Podkast: Fire gode råd mot skrøpelighet
I forbindelse med kongressen ble aldring og skrøpelighet diskutert i en ny utgave av Folkehelsepodden, laget av Folkehelseinstituttet (FHI). I studio var seniorforsker Bjørn Heine Strand fra FHI/Aldring helse og professor, overlege og forsker Anette Hylen Ranhoff fra FHI, i samtale med Kjetil Berg Veire.
Når blir vi skrøpelige? Hva påvirker det? Og hva kan vi som enkeltpersoner og dere som jobber som helsepersonell med eldre gjøre med det? Dette er bare noen av spørsmålene de ville gi oss svar på.
Flere interessante temaer
Denne nasjonale mønstringen av aldersforskning ble arrangert for sjuende gang siden 1991. Kongressen ville bygge bro mellom personer og fagmiljøer som arbeider med forskning og utviklingsarbeid om aldring og eldre. Det ble presentert problemstillinger og erfaringer over et bredt spekter fra helsevitenskaper og psykologi til samfunnsvitenskaper og kulturfag.
Det var plenumsforedrag, symposier med inviterte innlegg og sesjoner for paper og posterpresentasjoner. Det var gruppesesjoner (med paperpresentasjoner) om følgende temaer:
- Aktiv aldring og aldersvennlige samfunn,
- fysisk funksjon,
- fall og brudd,
- omsorg,
- ernæring,
- sosial inkludering,
- kognitiv svikt og
- innovasjon i omsorgstjenesten.
I tillegg var det symposier om:
- sosial ulikhet i aldring,
- aldringsstudier,
- aldersvennlige samfunn,
- biologisk aldring,
- eldre i arbeid og
- hvordan en kan styrke seg for en god alderdom.
Les mer om program, foredragsholdere og symposier her
Arrangører var: Folkehelseinstituttet, Aldring og helse, OsloMet, Helsedirektoratet og
Norsk selskap for aldersforskning.