Den psykososiale dimensjonen er viktig for menneskers helse. Positiv støtte fra familie og venner er verdifullt og med på å skape mening til livet. Faktisk har gode, robuste sosiale relasjoner like stor innvirkning på den fysiske helsen som det vi regner som livsstilsfaktorer.
Livsstilsfaktorer omfatter for eksempel fysisk aktivitet, overvekt, røyking og høyt blodtrykk. Å leve med demens påvirker personens relasjoner med andre mennesker. Det er gjort flere forskningsstudier som belyser erfaringene personer med demens har i forhold til sosiale relasjoner.
Hensikten med vår systematiske oversiktsartikkel var å sammenfatte den eksisterende forskningskunnskapen på dette feltet. Vi gjorde systematiske litteratursøk i fem elektroniske databaser med forskningslitteratur. Det ble deretter gjort en gjennomgang og kvalitetsvurdering av de 1309 funnene. Til sist satt vi igjen med 63 artikler. Artikkelen inkluderte intervju med 874 personer med demens. Funnene fra artiklene ble analysert og systematisert.
Personer med demens erfarer at det oppstår en avstand mellom dem og menneskene rundt dem. De blir også avhengige av andre på ulike måter. De erfarer å være en byrde og kan oppleve at de blir behandlet på en paternalistisk måte som det å miste retten til å bestemme over seg selv, blir ekskludert, blir lurt eller behandlet som et barn.
Men vi fant også at familie og venner spiller en viktig rolle for muligheten personen med demens har til å fortsette å leve et meningsfullt liv. Sosiale relasjoner kan gi praktisk og følelsesmessig støtte. En person med demens sa det slik: »Familien min leder meg med usynlige hjul».
Det å være sammen med andre som har demens erfares også som positivt. Dette kan redusere opplevelsen av isolasjon, skape en følelse av å være akseptert som en er og styrke identitet.
Referanse
-
Eriksen, S., Helvik, A. S., Juvet, L. K., Skovdahl, K., Førsund, L. H. & Grov, E.K. (2016): The Experience of Relations in Persons with Dementia: A Systematic Meta-Synthesis. Dement Geriatr Cogn Disord Vol. 42, No. 5-6.