– Helse- og omsorgspersonell som jobber med eldre møter ofte eldre med diabetes. Type 2 diabetes er mest vanlig hos eldre, men også de med type 1 diabetes blir eldre og kan motta kommunale helse- og omsorgstjenester, sier Signe Vea Tretteteig, spesialrådgiver og koordinator opplæring ved Aldring og helse.
Aldring og helse har samarbeidet med Diabetesforbundet om de nye opplæringsressursene, E-læringskurs og Temahefte om diabetes.
– Vi er stolte over at fagpersoner tilknyttet oss har bidratt inn i dette arbeidet, og vi stiller oss fullt og helt bak både det faglige innholdet og kvaliteten. Vårt mål er at flere eldre med diabetes skal få en tryggere og bedre hverdag, sier Heidi Henriksen, seniorrådgiver fag og forskning ved Diabetesforbundet.
Oppdatert kunnskap om diabetes hos eldre
Temahefte og e-læringen bygger på Fagprosedyre for diabetes i kommunale helse- og omsorgstjenester og gir anbefalinger om daglig oppfølging.
– Du finner også egne kapitler om diabetes hos personer med utviklingshemming, personer med demens og personer som får palliativ behandling. Ressursene har et enkelt fagspråk, fine illustrasjoner og eksempler fra praksis, sier Tretteteig.
E-læringen inneholder også korte filmer, oppgaver og gir kursbevis ved bestått slutt-test, og er omtalt tidligere på Aldring og helse sin nettside.
Les mer om E-læringskurset her.
– Vi vil anbefale alle som jobber med eldre å bruke disse ressursene. Det kan forebygge mye lidelse hos pasienten og faktisk redde liv.
Det kan også brukes av studenter og de som skal veilede eller undervise i temaet.
Bekymret for manglende kunnskap om diabetes
Diabetesforbundet har vært en pådriver for revisjonen av fagprosedyren for oppfølging av eldre med diabetes i kommunehelsetjenesten.

– Den nye fagprosedyren for diabetes i kommunale helse- og omsorgstjenester er etterlengtet og vil være til stor hjelp for både helsepersonell og pasienter, sier Heidi Henriksen.
Mange av medlemmene i Diabetesforbundet og deres pårørende har uttrykt bekymring over manglende kunnskap om diabetes i denne aldersgruppen.
– Vi er svært fornøyde med resultatet, og håper og tror dette materiellet kommer eldre med diabetes til gode slik formålet fra vår side hele tiden har vært, sier Henriksen til og legger til:
– Selv om målgruppen for diabetesheftet er helsepersonell som jobber i kommunale helse- og omsorgstjenester, mener vi dette er relevant for alle som ønsker grunnleggende kunnskap om diabetes.
Skal implementeres fremover
Et viktig arbeide framover blir å sørge for implementering, mener Henriksen.
– I et pågående prosjekt i Diabetesforbundet «Økt diabeteskunnskap i primærhelsetjenesten», promoterer vi aktivt fagprosedyren og det tilhørende undervisningsmateriellet. Dette gjøres blant annet gjennom våre Diabetesforum og Grunnkurs i diabetes for ansatte i pleie- og omsorgstjenesten.

Temahefte kan lastes ned som pdf-fil her, samt annet ekstra materiell.
Utfordringer for de eldre
– Å være eldre med diabetes kan være en utfordring den dagen du trenger hjelp fra andre for hjelp med det praktiske, sier Tilla Landbakk som er diabetessykepleier og har vært i arbeidsgruppen for fagprosedyren.
Hun forteller at det kan oppleves skummelt for både den enkelte med diabetes og den pårørende at vurderinger og avgjørelser skal overtas av andre. Derfor mener hun det er viktig at vi som helsepersonell har oppdatert kunnskap om diabetes, og samtidig lytter til den erfaring den enkelte med diabetes har.
– Fagprosedyren, e-læringskurs og temahefte er viktige bidrag til kunnskapsformidling, og fint å bruke i undervisning og faglunsjer for eksempel.