Huskeprisen til demensildsjel Marit Hoemsnes Angen

Historiens første Huskepris-vinner ble kåret på Demensdagene i Oslo i dag. Den lykkelige mottaker Marit Hoemsnes Angen fra Molde var nominert av flere, både som frivillig ildsjel og som ansatt i tjenestene.

– Marit er en ildsjel som er innovativ, både i sitt arbeid og som frivillig i Nasjonalforeningen for folkehelsen. Hun er alltid først ute med det siste, og Råkhaugen ble selvsagt Norges første Skravlekopp-dagsenter, sa juryleder, daglig leder for Nasjonalt senter for aldring og helse, Kari Midtbø Kristiansen.

Marit Hoemsnes Angen arbeider til daglig som leder av Råkhaugen dagsenter for personer med demens i Molde. Her driver hun blant annet brukerkoret Kor Kjekt, som tidligere har opptrådt under Demensdagene.

Marit arrangerer også åpne lørdagskafeer for personer med demens og deres pårørende i samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen i Molde.

– Har et klart samfunnsperspektiv

Fra juryens begrunnelse kan ellers siteres:

– Prisvinneren har et klart samfunnsperspektiv i alt hun gjør. Gjennom sin bevisste bruk av sosiale medier, synliggjør hun aktivitetene hun arrangerer for personer med demens og normaliserer livet med demens. Dette bidrar til å bygge ned fordommer og stigmatisering. Prisvinneren har over år markert seg som en aktør for å skape dager med mening for personer med demens. Det prisvinneren bidrar med er i høyeste grad et ildsjelarbeid. Det er innovativt på flere områder, og har et helt klart samfunnsperspektiv i seg. Personen det gjelder har innenfor sitt geografiske område en finger med i det meste som skjer for å skape dager med mening for personer med demens. Hun er nyskapende i sine aktiviteter, fortsatte Midtbø Kristiansen.

– Gjennom sin bevisste bruk av sosiale medier, synliggjør hun aktivitetene hun arrangerer for personer med demens og normaliserer livet med demens.

“Beste plassen på jord”

Fra nominasjonene kan ellers leses:

  • Hun er et funn.
  • Dette (Råkhaugen) må være den beste plassen å være på jord.
  • Om lørdagskafeen sies: «Og skal jeg være ærlig: når jeg sitter der, med mormor ved siden av meg, med en kake på fatet, og både øynene, tankene og ørene hviler på musikken og musikerne, kjenner jeg en enorm takknemlighet. I sånne øyeblikk glemmes spørsmålene om når hun skal hjem, om hun husket å låse døren i huset (som hun for lengst flyttet fra), og om hun husket å kjøpe bursdagsgave til barnebarnet som fylte år for flere mnd siden. I det øyeblikket sitter vi der, tre generasjoner- mormor, mamma og jeg, fornøyde og lytter til musikken, imens vi veksler på å synge med og å spise av den nydelige ostekaken. Og vi har det fint sammen. Når øynene mine suser rundt på resten av folket, ser jeg hender som holder sammen, hoder som hviler på naboskulderen, smil, og glitrende blikk som møter hverandre. Det er folk i alle aldre, og vi alle glemmer alt annet og er der kun i øyeblikket. Dette bevitner at her får vi den pausen, fylt med glede, samhold og ro i sinnet, som vi alle trenger. Så ønsker jeg å si litt om hun som er den store pådriveren bak dette: En engel på jord.

– Vinneren av Huskeprisen får 10 000,-, et diplom og i tillegg dette nydelige bildet laget av Huskes «far», eller han som i utgangspunktet har designet Huske, slik vi kjenner Huske fra film og nettside. Det er illustratør Stein Likvern fra Headspin. Han har fått frie hender til å tolke Huske slik han ønsker i denne sammenhengen, avslutter Midtbø Kristiansen.

Så ønsker jeg å si litt om hun som er den store pådriveren bak dette: En engel på jord!

Fra en av nominasjonene

Juryen bak Huskeprisen 2019 besto av:

Kari-Ann Baarlid fra Nasjonalforeningen for folkehelsen, Astrid Daniloff brukerrepresentant i Aldring og helses faglige referansegruppe, Svein Buvik medlem i Aldring og helses brukerråd, Kristin Aas Nordin fra SESAM i Stavanger, Anne Marie Mork Rokstad professor ved høgskolen i Molde og seniorforsker i Aldring og helse, Jacob Svenningsen kommunikasjonssjef i Aldring og helse samt Kari Midtbø Kristiansen, daglig leder i Aldring og helse og juryleder