Framtidige helse- og omsorgsarbeidere reflekterte over hva som er viktig for pårørende

Hva trenger man som pårørende i møtet med helsepersonell? Og hvordan oppleves det å være ung pårørende? Dette var blant spørsmålene en gruppe elever fra videregående skole reflekterte over under bibliotekdagen til Aldring og helse.

Celine Haaland-Johansen, koordinator for pårørendetiltakene i Aldring og helse, holdt innlegg for elevene. De går på helse- og oppvekstfag i videregående skole i Vestfold og Telemark.

Involver og støtt pårørende

Hun snakket om hvordan helse- og omsorgstjenestene kan samarbeide med pårørende. Hun løftet blant annet fram de særskilte utfordringene barn og unge møter når de har foreldre eller andre nære med alvorlig sykdom eller funksjonstap.

– Å involvere og støtte pårørende handler både om medmenneskelighet og kvalitet i tjenestene, sa hun til elevene.

Hun inviterte dem til å dele sine egne tanker og erfaringer gjennom ordskyer og enkle undersøkelser. Resultatene viste at de la særlig vekt på støtte, omsorg, informasjon og ærlighet, som viktige verdier i møte med pårørende. Flere av elevene trakk også fram behovet for å bli sett, få forklaringer og ha noen å snakke med. Noen pekte på hvor viktig det er med trygge voksne som kan forstå situasjonen og gi rom for spørsmål.

Nesten alle elevene svarte at de hadde møtt pårørende i praksis, men halvparten visste ikke om at det fantes konkrete tiltak for pårørende ved praksisstedet deres.

– Det kan tyde på at det fortsatt er behov for å gjøre slike tiltak mer synlige, både for elever i opplæring og for helsepersonell generelt, sier Haaland-Johansen.

Hvordan få kvalitetssikret kunnskap?

Bibliotekdagen hadde som mål å vise hvordan elever og fagpersoner kan finne fram til kvalitetssikret kunnskap om temaer som aldring, demens og pårørendestøtte. Det var biblioteket ved Aldring og helse, som arrangerte Bibliotekdagen i form av et nettseminar på Teams.

Målet var å vise hvordan elever og fagpersoner kan finne fram til kvalitetssikret kunnskap om temaer som aldring, demens og pårørendestøtte.

Seminaret ga deltakerne en introduksjon til både bibliotekets tjenester og nettsiden aldringoghelse.no med relevant og kvalitetssikret fagstoff.

– Det handler også om hvordan de kan bruke denne kunnskapen i møte med pasienter og deres nærmeste, sier spesialbibliotekar Katarina Einarsen Enne.

Redaktør Petter Hveem holdt et innlegg der han fortalte hvordan redaksjonen jobber med aldringoghelse.no og sosiale medier.

– Vi jobber for at all informasjon vi publiserer skal være tillitsskapende, riktig og lett å forstå, sa han i sitt innlegg.

Han pekte på fire prinsipper som ligger til grunn for dette arbeidet: faglig kvalitetssikring, klart språk og universell utforming, ivaretakelse av personvern og åpenhet i tråd med redaktørplakaten.

– Kvalitetssikret informasjon skaper tillit, og det er noe både vi og framtidens helsepersonell må ta på alvor, sa Hveem.

Aldring og helses bibliotekdag ønsker å bidra til å ruste framtidens helsepersonell til å møte både brukere og deres familier med forståelse, faglighet og åpenhet. Det skjer gjennom å engasjere elever tidlig i refleksjon rundt ulike temaer, som pårørendes rolle og behov.

Arrangørene oppfordret deltakerne til å ta kontakt med eget skolebibliotek og biblioteket ved Aldring og helse. De delte også tips til litteratur og faglig kunnskap for elever og studenter.

Her finner du bibliotekets tips til litteratur og kunnskap for elever og studenter