Tone har vært støttekontakt for søsteren, og nå er hun verge. Hun opplevde at hun fikk gode råd og hjelp da moren deres døde.

– Da mamma døde reagerte Maria med å få tårer i øynene, og sa: «Mamma sove». Vi var usikre på hvordan vi skulle håndtere sorgen, men vi har hatt en helt åpen dialog og sparret tett med ansatte i boligen og på dagsenteret. Det har vært viktig, sier hun.
Nedsatt kognitiv funksjon kan føre til at personer med utviklingshemming bruker lang tid på å forstå betydningen av et tap og få oversikt over den nye situasjonen. Det kan ta tid før personen tar inn over seg at for eksempel mor er død, eller at en betydningsfull tjenesteyter har sluttet i jobben.
Sitat fra e-læringskurset
Personer med utviklingshemming kan streve med sorgen
Stine Skorpen i Aldring og helse har vært prosjektleder for utviklingen av e-læringskurset om sorgstøtte.
– På grunn av nedsatt kognitiv funksjon kan personer med utviklingshemming streve med å forstå og bearbeide tap og sorg. Vi har derfor laget e-læringskurset om sorgstøtte til voksne personer med utviklingshemming til bruk for ansatte i bofellesskap og dagsentra. Det kan også være til hjelp for pårørende, sier hun.
Hvis sorgen ikke har blitt bearbeidet til et nivå som det går an å leve med, kan sorgen reaktiveres ved et nytt tap.
– Personer med utviklingshemming opplever antakelig flere tap i livet enn befolkningen ellers. Også derfor har de behov for tilpasset sorgstøtte, fortsetter Skorpen.
Hun forteller at sorgstøtte handler om hvordan vi kan støtte og hjelpe personer som sørger med å forstå, tilpasse seg endringer og finne måter å leve videre med tapene.
Sorgstøtte med personen i sentrum
– I kurset finnes forslag til hvordan en kan jobbe personsentrert og systematisk med sorgarbeid. Ansatte vil finne lenker til nyttige verktøy og hjelpemidler i sorgstøttearbeidet, og erfaringskunnskap formidlet gjennom historier fra praksis.
Et forslag til en Temadag om sorg og sorgstøtte er også å finne i e-læringskurset.
– Vi anbefaler at det arrangeres en temadag om sorgstøtte for personer med utviklingshemming. Vi tenker at e-læringskurset da blir gjennomført i forkant av temadagen. Da kan en benytte fagdagen til tverrfaglige diskusjoner om sorgstøttearbeid på egen arbeidsplass.
E-læringskurset om sorgstøtte til voksne personer med utviklingshemming
Målgruppen for kurset er tjenesteytere, nærpersoner og pårørende til voksne personer med utviklingshemming. Filmklipp fra tv serien Tangerudbakke illustrerer og underbygger ulike temaer som blir belyst i kurset.
Prosjektet er finansiert med støtte fra stiftelsen DAM og i samarbeid med Norsk forbund for utviklingshemmede.
Lenke til kurset (logg inn via ID-porten)