Demens på programmet for de aller minste

Barna i den samiskspråklige barnehagen i Tysfjord fikk nylig informasjon på lulesamisk om hvordan det er å ha et familiemedlem med demens. – Det er flott å kunne informere om demens i andre fora enn i helse- og omsorgstjenestene, sier prosjektkoordinator Kirsti Hotvedt ved Aldring og helse.

Kirsti Hotvedt
Prosjektkoordinator og primus motor: Kirsti Hotvedt i Aldring og helse.
Foto: Martin Lundsvoll.

– Her er barnehager og skoler aktuelle arenaer. Dette vil kunne bidra til økt åpenhet og mindre stigma rund demenssykdom, fortsetter hun.

Nettsiden Hvem ser meg? og en animasjonsfilm om demens sto på programmet i Árran mánájgárdde samiskspråklige barnehage, som drives av Árran – lulesamisk senter i Tysfjord kommune.

Både nettsiden og filmen der ugla «Huske» er gjennomgangsfigur vakte interesse blant fremmøtte barn, foreldre, besteforeldre og barnehageansatte. Barna fulgte spent med på filmen, som måtte vises to ganger. Bella Johanne Knutsen, som hadde gitt lulesamisk stemme til filmen, ble behørig takket med plakett og koseuglen «Huske».

– Selv om filmen handler om en liten jente som har en mamma med demens, er den også relevant for barn med besteforeldre og andre i familien som har demens, sier Hotvedt.

Det er fortsatt ledige plasser på den årlige sommerleiren der mindreårig barn som har en mamma eller pappa med demens kan delta sammen med frisk forelder.

For mer info og påmelding klikk her

Tiltakene er en del Demensplan 2020 og administreres av Aldring og helses på oppdrag fra Helsedirektoratet.