Forskning
Bruk av databehandling og internett kan fremme mentalt velvære hos eldre
Bruk av databehandling og internett kan fremme mentalt velvære hos eldre
I en ny artikkel gjennomgår forskere hvor effektiv teknologibaserte intervensjoner er med hensyn til å fremme mental helse og velvære hos hjemmeboende eldre.
De spurte: I hvilken grad gir studier belegg for at teknologibaserte intervensjoner fremmer mentalt velvære og/eller uavhengighet blant eldre? Og: hva kjennetegner effektive intervensjoner?
Forskerne gjennomførte en systematisk gjennomgang av studier for å identifisere hvilke intervensjoner som virker i arbeidet med å fremme velvære og uavhengighet blant hjemmeboende eldre personer uten betydelige helse- eller sosialhjelpsbehov.
Søk i sju bibliografiske databaser (Medline, PsycINFO, Ageline, ASSIA, ERIC, Social Care Online and DARE) ble foretatt, supplert med begrensede søk med Google Scholar og søk på relevante websider.
Forskerne inkluderte studier av teknologibaserte intervensjoner som var designet for å fremme mentalt velvære eller uavhengighet. Litteraturgjennomgangen dekket også intervensjoner som hadde som mål å forbedre velvære hos ektefeller som var omsorgsgivere, og slektninger og venner av eldre personer. Personer i utvalget måtte være over 65, eller over 55 og pensjonert. Intervensjoner som ble utført av personell innen helse- eller sosialhjelpssektoren ble ikke inkludert.
Litteraturgjennomgangen inkluderte 21 engelskspråklige artikler publisert i perioden 2003-2014. Artiklene omhandlet psykososiale effekter av en rekke intervensjoner, slik som opplæring i bruk av datamaskiner og internett, telefon/internett- kommunikasjon og dataspill.
Ulike mål for mentalt velvære ble inkludert – for eksempel tilfredshet med livet, aspekter ved livskvalitet forbundet med positivt mentalt velvære (blant annet noen komponenter av SF-36 og General Health Questionnaire, GHQ), og mål for sosiale ressurser, sosial inkludering og samfunnsdeltakelse.
Kun seks av studiene hadde moderat eller høy kvalitet, hvorav tre viste ingen effekt. De tre øvrige studiene viste signifikante nytteeffekter på ett eller flere av utfallene for deltakere i intervensjoner. De tre studiene fokuserte på databehandling og trening i bruk av internett, og framhevet hvordan trening og opplæring i bruk av datateknologi kan bidra til mentalt velvære gjennom å redusere ensomhet og depressive symptomer, og øke livskvalitet og tilfredshet med livet.
Litteraturgjennomgangen viste en mangel på metodologisk gode studier på området. I tillegg var studiene lite sammenlignbare. Slike forhold gjør at man ikke kan trekke for sterke konklusjoner av resultatene.
Kilde:
Anna K Forsman, Johanna Nordmyr, Tihana Matosevic, A-La Park, Kristian Wahlbeck, & David McDaid (2017): Promoting mental wellbeing among older people: technology-based interventions. Health Promotion International, 1-13.