Utviklingshemning og kreft - Aldring og helse

Utviklingshemning og kreft

Personer med utviklingshemning utvikler også kreft ved økende alder, men forekomst- og utvikling av sykdommen kan være ulik sammenlignet med befolkningen generelt. På denne siden vil dere finne mer informasjon og noen praktiske hjelpemidler.

Anettes erfaring med kreftsykdom og samarbeidet mellom kommune- og spesialisthelsetjenesten i behandlingstiden (4 min).

Prosjektet Kreft og personer med utviklingshemning (2007-2008) resulterte i flere produkter. Her finner du bildebøker om kreft med enkel tekst og enkelt innhold tilrettelagt for personer med utviklingshemning. Du finner også en lærebok om kreft for tjenesteytere og annet helsepersonell. Læreboken er nå under revidering og det vil komme en ny utgave i 2021. Dere vil også finne en film om det å gå til mammografi for kvinner med utviklingshemning.

Bøker

Kreft hos voksne og eldre personer med utviklingshemning (åpner bokhandel)

Kvinne- undersøkelse og behandling av kreft (åpner bokhandel)

Mann- undersøkelse og behandling av kreft (åpner bokhandel)

Mammografiundersøkelse – film

Filmen viser i detalj hvordan en mammografiundersøkelse foregår. Målgruppen for filmen er kvinner med utviklingshemning og deres tjenesteytere eller nærpersoner som skal følge til mammografi. Filmen er ment å kunne sees før en mammografiundersøkelse for å forberede kvinnene på hva som vil skje ved undersøkelsen. Filmen vil også kunne brukes av kvinner som trenger en mer visuell gjennomgang av hva en mammografi undersøkelse er. 

I 2009 vant Kreftforeningen sammen med Nasjonalt kompetansesenter for aldring og helse ved prosjektleder Stine Skorpen, årets Extra-pris. Prisen deles ut fra ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering og vinnerprosjektet var Utviklingshemning og kreft. I det prosjektet ble det produsert 3 bøker Kvinne- undersøkelse og behandling av kreft, Mann- undersøkelse og behandling av kreft og Kreft hos voksne og eldre personer med utviklingshemming. Filmen er produsert med midler fra Extra-prisen og kreftforeningen.