Å implementere et hjelpemiddel betyr å:
Presentere og demonstrere produktet
- Avklar først hvor i huset produktet skal stå og demonstrer det der
- Vær bevisst på hvilke ord du bruker
- Gi enkel og kortfattet informasjon, trinn for trinn
- Presenter produktet på en tillitsskapende måte (vekke nysgjerrighet og motivasjon)
Installere produktet i hjemmet/omgivelsene til personen
Hvem som skal innstallere produktet kommer an på hva produktet er. En automatisk kalender er lett å installere, mens komfyrvakter ofte installeres av ambulerende vaktmester i kommunen, og digitale kalendere som trenger Internett-tilkobling må installeres av noen som kan det. Løsninger som inneholder sensorer og varslinger til pårørende installeres vanligvis av firmaet som leverer produktet. Dersom produktet krever omfattende montering (boring og trekking av ledninger mv.) bør det vurderes om montering skal skje en dag personen med demens ikke er hjemme.
Det er viktig å avklare hvor i huset produktet skal stå/monteres. Dette bør gjøres i samråd med bruker og pårørende for hjelpemiddelet testes og gi opplæring i.
Gi opplæring
Du må sørge for å vise både personen med demens og pårørende til personen med demens hvordan produktet skal brukes. Hvis produktet er en skjerm eller tavle der man bare skal lese informasjonen, er det viktig å unngå ordet å bruke. Mange oppfatter ordet 'å bruke' som at det kreves at de skal trykke på noe. Ved å bruke ord som å lese på skjermen eller tavla, eller klokken kan være viktig når vi etterspør om produktet er nyttig i hverdagen.
Pårørende er den viktigste støttepersonen. Derfor er det viktig at pårørende involveres i hvordan produktet brukes, hvordan man slår av og på, lader osv. Oppmuntre pårørende til å sette seg inn i og bruke hjelpemiddelet med en gang. Be pårørende ringe deg hvis de har spørsmål om hjelpemiddelet eller det er feil ved produktet, eller om har glemt hva de skal gjøre for at det skal fungere slik det var tenkt.
- Gjennomgå prosedyren for bruken av hjelpemiddelet - trinn for trinn
- Vis og forklar - gjerne flere ganger
- La pårørende prøve selv – gjerne flere ganger
Trene på bruken av hjelpemiddelet
- oppmuntre til daglig bruk
- entusiasme fra andre kan gi motivasjon
Sette opp et sikkerhetsnett
For at bruk av hjelpemidler skal støtte personer med demens i hverdagen, må det etableres 'et sikkerhetsnett' rundt personen. En pårørende som kan være støtteperson, og som kan hjelpe til i det daglige er viktig. Likeså, en kontaktperson i kommunehelsetjenesten som kan kontaktes dersom hjelpemiddelet ikke fungerer som det skal. Og det kan også være behov for teknisk support, noe som foreløpig er mangelfullt utbygd i mange kommuner. Firmaene som leverer hjelpemidler er ofte veldig serviceinnstillt og kan kontaktes per telefon, for råd og veiledning. Av og til rykker de også ut.
For hjelpemidler innvilget av NAV, kan ergoterapeuten som søkte hjelpemiddelet være behjelpelig med å få hjelp fra Hjelpemiddelsentralen i fylket der personen bor.