Vanlige årsaker til forstoppelse hos personer med utviklingshemning - Nasjonalt senter for aldring og helse

Vanlige årsaker til forstoppelse hos personer med utviklingshemning

Årsaker til forstoppelse kan være mange og sammensatte. Her finner du noen av de vanligste årsakene til forstoppelse hos personer med utviklingshemning

Bivirkninger av medikamenter

En bivirkninger av enkelte medikamenter er at de kan virke forstoppende. De vanligste medikamenter med denne bivirkningen er de som benyttes ved smerter, epilepsi, uro, psykiske lidelser og ved magesår. Dette er medikamenter som mange personer med utviklingshemning bruker

Feil kosthold

Feil kosthold kan føre til forstoppelse. Personer med utviklingshemning kan ha et ensidig eller utilstrekkelig kosthold etter eget ønske, og mange drikker mindre vann i løpet av et døgn enn det som er anbefalt i forhold til god tarmhelse

For lite fysisk aktivitet

En annen kjent problemstilling blant mange med utviklingshemning er at de er for lite i fysisk aktivitet, og det kan føre til en dårligere fordøyelse.

Psykiske lidelser

Psykiske lidelser (angst og depresjoner) blir ofte nevnt som en risikofaktor for å utvikle forstoppelse, og noe henger sammen med bruk av medikamenter for lidelsene som fremmer forstoppelse.

Aldringsprosessen

Aldringsprosessen er normale endringer i kroppen som oppstår i takt med økende alder, noe som kan føre til at mat og drikke bruker lenger tid gjennom fordøyelseskanalen. Det fører til at mer væske blir trukket ut av tarminnholdet før avføringen når endetarmen. Derfor blir avføringen hardere og tørrere og vanskeligere å få ut.

Lite kunnskap og dårlige vaner

Både personer med utviklingshemning og tjenesteytere trenger informasjon og opplæring i forebygging av forstoppelse. Vi må lære om hvor viktig det er å gå regelmessig på toalettet og det å alltid gå på toalettet når trangen til avføring melder seg. Ikke alle vil kunne kjenne igjen denne «trangen» og vite hva det innebærer og hva en da bør gjøre. Hvis en fortrenger avføringstrangen gang på gang, vil avføringen i tarmen kunne bli veldig hard og vanskelig å presse ut.

Noen personer med utviklingshemning har angst for å gå på toalettet på grunn av at de kanskje ikke får (eller har hatt) tilstrekkelig hjelp til å utføre gode toalettvaner, eller at toalettet er ukjent eller lite innbydende for å gå på do.