Vi ser at du bruker nettleseren Internet Explorer

Dette nettstedet er ikke tilpasset denne eldre nettleseren, som ikke har støtte for nyere funksjonalitet. Din opplevelse av aldringoghelse.no vil derfor bli forringet.

Vi anbefaler at du benytter en annen, moderne og oppdatert nettleser som for eksempel Google Crome, Mozilla Firefox eller Microsoft Edge.

Har du ikke mulighet til å bruke en annen nettleser kan du gå videre til våre mest besøkte sider ved hjelp av lenkene under:

Jeg forstår at min opplevelse av aldringoghelse.no ikke vil være optimal, men vil likevel fortsette å bruke Internet Explorer.

Filmer

Åpenhet om demens - Informasjonsfilm om demens med samisk språk og kulturperspektiv

Filmen gir informasjon om ulike demenssykdommer, kommunikasjon og samspill med personen som har demens og informasjon om retten til helse- og omsorgstjenester. Nordsamisk kulturperspektiv tydeliggjøres gjennom intervjuer med fagfolk og innslag om tilrettelagte tilbud. Betydningen av åpenhet om demens blir i filmen illustrert av Johan Anders Eira, som har fått en demenssykdom, og hans ektefelle Inger Marie Bongo Eira. I tillegg til personer med demens og deres pårørende vil ansatte i helse- og omsorgstjenesten ha nytte av filmen, som et verktøy i sitt informasjonsarbeid overfor personer med demens og deres pårørende. Filmen ble lansert i Kautokeino i 2018. Se informasjon og film her.

Det arbeides med å videreutvikle filmen, der både nord-, lule- og sørsamisk språk og kulturperspektiv vil bli formidlet.

Hvem ser meg? – En film om demens for barn

Animasjonsfilmen ble utviklet på norsk i 2016 og har nå fått nordsamisk og lulesamisk språk og undertekst. Filmen handler om en jente som har en mamma med demens. Jenta formidler noen av tankene som kan dukke opp når en av foreldrene plutselig forandrer seg uten at barnet forstår hvorfor. I løpet av filmen gir kosedyret hennes, uglen «Huske», trøst og hjelp og forteller henne om demens. Filmen retter seg mot mindre barn som har en mamma, pappa eller annet familiemedlem med demens og kan brukes i informasjonsarbeidet. Det arbeides med å tilpasse filmen til sørsamisk språk. Filmen på nordsamisk språk her og lulesamisk her.

Takk for hjelpen!
Noe gikk galt. Prøv igjen litt senere.
Sender…

Fant du det du lette etter?

0/500 tegn