Lavterskeltilbud
Lavterskeltilbud
Det er viktig å tilrettelegge for sosiale møteplasser som gir personer med demens mulighet til innflytelse og involvering i utforming av egnet tjenestetilbud tidlig i sykdomsforløpet. Et lavterskeltilbud kan være et slikt tjenestetilbud.
Lavterskeltilbud kan beskrives slik
- Direkte hjelp uten henvisning, venting og lang saksbehandlingstid
- Kan oppsøkes av brukere uten betalingsevne
- Tilgjengelig for alle
- Kan tilby tidlige og adekvate tiltak, samt være en ”los” videre i systemet for brukere, pårørende, familier, nettverk og lokalmiljø
- Har personell med kompetanse til å oppfylle tjenestens formål
- Ha åpningstid tilpasset målgrupper og formål
- Høy grad av brukerinvolvering og aksept for brukerens ønsker/behov
- Fremstår som et synlig, tydelig, hensiktsmessig og tillitsvekkende sted for innbyggerne å benytte
Referanse: Psykologer i kommunene – Barrierer og tiltak for økt rekruttering (helsedirektoratet.no)
Lavterskeltilbud kan være et godt utgangspunkt for å rekruttere og engasjere frivillige. Samarbeid om en slik arena for tilbud mellom brukergruppen, frivillige og kommunens fagpersoner kan bidra til kreativ tenkning rundt nye og mer fleksible aktivitetstilbud tilrettelagt ut fra den enkeltes behov, interesser og ønsker.
Moss kommune
I tjukkasgjengens fotspor - er et fysisk, sosialt og kulturelt møtepunkt for hjemmeboende personer med demens og ledsagere. Gruppen ledes av frivillige, samt representanter fra kommunens demensteam.
Les mer om I tjukkasgjengens fotspor
Drammen kommune
Villa Fredrikke aktivitetshus er et samarbeid mellom Drammen kommune og Drammen Sanitetsforening. Dette er et lavterskeltilbud til personer med demens i tidlig til moderat fase og deres pårørende.