Forfatternes forord
Forfatternes forord
Forord til 1. utgave
Dette er ei bok som tar sikte på å gi gode råd til deg som er involvert i planleggingen av nye omsorgstilbud for personer med demens. Fra 1994 har det blitt fokusert på bokvalitet, og det ble bygd mange tilrettelagte boenheter for personer med demens, både i skjermede enheter og bokollektiv i omsorgsboliger under Handlingsplanen for eldreomsorgen. Det spesielle med disse boenhetene er at dette også er arbeidsplasser. Det kan oppstå kryssende interesser når både bokvalitet og arbeidsmiljø skal i varetas.
Vi er begge utdannet ergoterapeuter og har i en årrekke vært opptatt av miljøets betydning for personer med demens. Vårt utgangspunkt for å mene noe om emnet, og å skrive ei bok om det er vårt faglige ståsted og kjennskap til konsekvenser av kognitiv svikt hos personer med demens. Vi mener de fysiske rammebetingelsene må sikres for at en positiv samhandling skal finne sted. Som henholdsvis prosjektmedarbeider for kommunale byggeprosjekt og fagkonsulent på området har vi samlet erfaringer som tilsier at fysisk utforming av boenheter for personer med demens påvirker hvordan beboerne klarer å orientere seg og bevege seg inne og ute, hvordan de kan oppleve gjenkjennelse og trygghet, og hvordan boenheten kan fungere som arbeidsplass for de ansatte.
Boka er bygd opp slik at hvert kapittel kan leses separat. Det følger litteraturlister og referanser til hvert kapittel nettopp for at leseren skal få full oversikt. Vi har også inkludert huskelister etter hvert kapittel som en hjelp til prosjektmedarbeidere/-leder, da en prosjektleder både må kunne dukke ned i detaljer og samtidig se de store linjene.
Vi håper at denne boka vil være til nytte for helsepersonell, arkitekter, interiørarkitekter, landskapsarkitekter, entreprenører og andre som er involvert i planlegging og bygging av boenheter til personer med demens.
Tønsberg februar 2007
Astrid Elisabeth Andersen og Torhild Holthe
Forord til 2. utgave
Boligguiden som første gang ble utgitt i 2007 har vist seg å være til praktisk hjelp for helsepersonell, arkitekter, interiørarkitekter, landskapsarkitekter og andre som deltar i planlegging av boenheter for personer med demens.
I denne reviderte utgaven er det med unntak av kapittelet om teknologi, bare gjort små forandringer av språk, ryddet i litteraturen og lagt til nytt lovverk.
Kapittelet om teknologi har blitt skrevet på nytt da det har skjedd en utvikling på dette området, både teknisk og ideologisk. Diskusjonene rundt teknologiske hjelpemidler har forandret seg, fra påstander om at teknologi er lik overvåkning, til nå å vise til erfaringer om at mange personer med demens kan mestre ulike aktiviteter ved hjelp av teknologi, og dermed leve et mer selvstendig liv. Pårørende kan oppleve trygghet og avlastning med hjelp av velferdsteknologi. En stor takk til ergoterapeut, MSc Ida Wulff-Jensen for konsulentbistand på dette kapittelet.
Siden demensplanene 2015 og 2020 vektlegger betydningen av små og oversiktlige bomiljøer som gunstige for personer med demens, ønsket Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse å revidere Boligguiden og gjøre den tilgjengelig digitalt.
Vi takker for muligheten til å revidere boka og vi håper at den kan være til nytte i flere år framover.
Fredrikstad/ Tønsberg 24. september 2017
Astrid Elisabeth Andersen og Torhild Holthe